Se întâmplă o schimbare în nucleul exterior al Pământului: cum ne afectează
Majoritatea cunoștințelor noastre despre ceea ce se află în centrul planetei provin din studiul undelor seismice care se răspândesc în urma cutremurelor. Analiza atentă a acestor unde poate dezvălui compoziția rocilor și a metalului de sub suprafața Pământului.
Un nou studiu al undelor seismice care se propagă de la două cutremure diferite – în locații similare, dar separate de un interval de 20 de ani – a dezvăluit schimbări care au loc în miezul exterior al Pământului, stratul învolburat de fier lichid și nichel dintre manta și miezul interior (stratul cel mai adânc).
Miezul exterior și fierul conținut în el influențează direct câmpul magnetic al planetei noastre, care, la rândul său, oferă protecție împotriva radiațiilor solare, care altfel ar face imposibilă viața pe Pământ. Acest lucru face ca înțelegerea nucleului exterior și a evoluției sale în timp să fie de o importanță vitală. Datele înregistrate de la patru monitoare de unde seismice în timpul ambelor cutremure au arătat că valurile de la evenimentul ulterior au călătorit cu aproximativ o secundă mai repede atunci când trec prin aceeași regiune a miezului exterior.
Schimbarea din nucleul exterior al Pământului
„Ceva s-a schimbat pe calea acelui val, așa că poate merge mai repede acum”, spune omul de știință Ying Zhou de la Virginia Tech.
„Materialul care era acolo acum 20 de ani nu mai există”. „Acesta este un material nou și este mai ușor. Aceste elemente luminoase se vor deplasa în sus și vor schimba densitatea în regiunea în care se află”.
Tipurile de unde analizate aici sunt undele SKS: trec prin manta sub formă de unde de forfecare (S), apoi în miezul exterior sub formă de unde de compresie (K), apoi ies pe cealaltă parte și înapoi prin manta, sub formă de forfecare. Momentul acelei călătorii poate fi revelator, spun cercetătorii.
În ceea ce privește cele două cutremure, ambele au fost în apropiere de Insulele Kermadec din Oceanul Pacific de Sud – primul în mai 1997 și al doilea în septembrie 2018, oferind cercetătorilor o oportunitate unică de a vedea cum s-ar putea fi schimbat nucleul Pământului în timp.
Convecția care are loc în fierul lichid al nucleului exterior al Pământului, pe măsură ce se cristalizează pe nucleul interior, creează curenți electrici care curg, ce controlează câmpul magnetic din jurul nostru. Cu toate acestea, relația dintre nucleul exterior și câmpul magnetic al Pământului nu este pe deplin înțeleasă – o mare parte se bazează pe modelări ipotetice.
„Dacă te uiți la polul geomagnetic nord, acesta se mișcă în prezent cu o viteză de aproximativ 50 de kilometri pe an”, spune Zhou. „Se îndepărtează de Canada și se îndreaptă spre Siberia. Câmpul magnetic nu este același în fiecare zi. Se schimbă”.
„Deoarece se schimbă, speculăm și că convecția din nucleul exterior se schimbă în timp, dar nu există dovezi directe. Nu am văzut-o niciodată”.